Välj rätt arbetsskor

arbetsskor

Alltför få har tillräcklig koll på vikten av att välja rätt sorts skor när det kommer till vilket yrkesområde man är verksam inom. Det är nämligen en klok investering i personlig hälsa och säkerhet att noggrant sätta sig in i vilka skyddsskor som uppfyller kraven för den aktuella arbetsmiljön. Fel sorts arbetsskor kan orsaka onödiga belastningsskador som påverkar bland annat rygg, höfter, knän och fötter.

Skor som är för trånga, för stora eller som inte stöttar hålfoten tillräckligt leder till att kroppens stötdämpning inte fungerar som den ska. Arbetsmiljömässigt är det en god idé för både arbetsgivare och arbetstagare att satsa på adekvata skor. Det finns därför ett stort utbud av skyddsskor och det går att se hela urvalet här samt välja det alternativ som bäst uppfyller de krav som den aktuella arbetsmiljön ställer på valet av sko.

Arbetsskor kategoriseras efter skyddsegenskaper och finns i olika utföranden som till exempel stövlar, kängor eller den vanligt förekommande lågskon. Tillverkaren är skyldig enligt lag att i den medföljande bruksanvisningen ange vad själva skon skyddar mot. Arbetsskor är alltid märkta och beroende på märkningen i fråga kan man se om skon uppfyller baskrav på bland annat material, design, tåskydd och halksäkerhet. Ytterligare skydd medför extra märkning.

Lättare skyddsskor

De lättare skyddsskorna är märkta med beteckningen PB om de uppfyller baskraven. Vidare är de försedda med tåhätta som klarar en maxbelastning på 100J. Har de ytterligare riskskydd såsom exempelvis spikskydd är de märkta med beteckningen P1-P5 beroende på skyddet i fråga.

Skyddsskor

De skyddsskor som uppfyller baskraven är märkta med SB och de har alltid en tåhätta som klarar en maxbelastning på 200J. Beroende på ytterligare skyddstillägg är de också märkta med beteckningen S1-S5. Det finns till exempel extra skydd mot bland annat kemikalier inom denna kategori. Här förekommer det också varianter som till exempel skyddstofflor med tåhätta och bakrem som lämpar sig för arbete inom livsmedelsindustrin. Det finns även skyddssandaler inom denna kategori.

Yrkesskor

De yrkesskor som uppfyller de gällande baskraven är märkta med beteckningen 0. Denna typ av sko saknar tåhätta men beroende på andra riskskydd och tillägg som till exempel antistatiskhet är de märkta med beteckningen 01-05.

Övriga typer av skyddsskor

Det finns också en del andra yrkesspecifika skyddsskor anpassade för yrkestypiska risker och belastningar som till exempel skyddsskor för svetsarbetare och brandmän, men det finns även skyddsskor för människor som arbetar med motorsåg eller inom gjuteribranchen. Även är det vanligt med skyddsskor för MC förare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*