Vad är privatlån?

svenska

När man i allmänhet tänker på lån, så är det oftast ett privatlån man tänker på. Detta är inte precis konstigt, eftersom det är en av de vanligaste och mest klassiska typerna av lån. Ett privatlån är helt enkelt ett vanligt lån som du kan ansöka om hos alla banker. Ett privatlån kallas därför ibland även för banklån, men idag är det inte bara banker som erbjuder privatlån. Även andra långivare och kreditbolag har detta att erbjuda.

Blancolån

Ett privatlån kallas också ibland för blancolån, eftersom det är ett lån utan säkerhet. ”In blanco” betyder ungefär ”utan säkerhet” och därifrån kommer namnet. Om man jämför detta med ett bolån, där bostaden står för säkerheten, så betyder ett privatlån att du kan låna pengar till att köpa precis vad du vill. Du behöver inte köpa något specifikt som står som säkerhet. Eftersom pengarna kan användas till vad som helst, så kallar man ibland även privatlån för konsumtionslån. Kärt barn har många namn.

Lånebelopp

Ett privatlån brukar normalt gå att ansöka om från ungerfär 10 000 kr och upp till 350 000 kr. Det tillhör ovanligheterna att någon lånar ut större belopp, så behöver man mer pengar, så får man titta på ett annat typ av lån. Det finns en del långivare som lånar ut mindre belopp. SMS-lån är en form av privatlån och där kan man låna små belopp väldigt snabbt. Det kan dock nämnas att denna typen av lån oftast är dyrare.

Löptid

Löptiden för ett privatlån ligger vanligtvis mellan 1-12 år. Hur lång återbetalingstid du vill ha på ditt lån bestämmer du själv när du ansöker om lånet. Du kan få en lägre månadskostnad om du väljer en lång löptid, men tänk på att ju längre återbetalningstid du väljer, desto dyrare kommer lånet att bli i slutändan, eftersom du då också måste betala ränta under en längre period. Det är bra att göra en noggrann uträkning här så man kan jämföra tid och kostnad.

Lånevillkor för privatlån

Det finns några grundläggande villkor för att få ta ett privatlån hos de flesta banker och långivare. Du måste vara myndig, alltså minst fyllda 18 år. En del kräver en ålder på minst 20 år. Det krävs även att du kan visa att du får en inkomst. Här kan det variera exakt vad som krävs, men som allra lägst kan du räkna med att det ligger runt 10 000 kr per månad. Detta beror dock på hur mycket pengar du vill låna. Vill du låna en större summa pengar så återspeglas detta i inkomstkravet. Om du skulle ha någon betalningsanmärkning är det mest troliga att du kommer att bli nekad att få ett lån.

Ett privatlån är alltså ett helt vanligt lån som du kan ansöka om hos din bank eller andra långivare. Ett privatlån är ett lån som inte har någon säkerhet och detta betyder att du får friheten att låna pengar och använda dem till precis vad du vill. Lånebeloppet du kan ansöka om ligger ungefär mellan 10 000 – 350 000 kr, och löptiden varierar mellan 1-12 år, men allt detta beror på vilka ekonomiska förutsättningar du har. Så måste du så klart vara myndig för att få ta ett privatlån.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*