Svenskt hantverk i Glasriket

Hantverk

Hantverk är, precis som det låter, ett produktionssätt som utförs för hand. Den som utför hantverket behärskar ofta hela processen och hur det färdiga resultatet blir beror på hantverkarens yrkeskunskap, förmåga och fallenhet. Glasblåsning är ett äkta svenskt hantverk med lång historia.

Glasriket är ett område i Småland som sedan 1700-talet är känt för sin glasindustri. Idag finns det 13 glasbruk och hyttor och även många mindre företag inom Glasriket. Glasriket är ett etablerat samarbete mellan Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge kommuner i Småland.

Glasblåsning

Glasblåsning är en teknik som idag främst används för att framställa konstglas. Dricksglas och liknande framställs idag ofta maskinellt eller genom att man blåser i form. Man tror att glas fanns så lång tillbaka som 5000 år före Kristus. Det var i Syrien som man använde sig av glasmassa för att glasera föremål av sten och lera. Tekniken att blåsa glas uppfanns ungefär år 50 före Kristus och räknas som ett svenskt traditionellt hantverk och grunderna i hur man gör har knappt inte ändrats alls. Glasblåsning kräver lagarbete och yrkesskicklighet. Praktiskt taget alla glasföremål tillverkades med samma tekniken under århundraden och man tillverkade även fönster- och spegelglas på detta sätt. Vad man gjorde var att man blåste korvformade glascylindrar som sedan klipptes upp och kavlades platta på ett marmorbord.

Glasmassa

Råmaterialet till glasmassa består av sand (59 %), soda (18 %), dolomit (15 %), kalksten (4 %), nefelin (3 %) och sulfat (1 %). Vilket förhållande man väljer mellan dessa olika beståndsdelar beror på vad glaset ska användas till och om man vill ha det lättflytande eller ”kallt”, det vill säga trögflytande och lättare att jobba med. När man framställer färgat glas, kan man också tillsätta olika metalloxider, eller andra kemikalier som fosfat, selen eller guld. Om man vill bli glasblåsare så har man tur. Det finns nämligen en skola i Sverige som utbildar just glasblåsare, så det är bara att kontakta Riksglasskolan i Pukeberg.

Prova att blåsa glas

Om man själv vill prova på att blåsa glas så kan man få chansen att göra detta om man besöker de mest kända glasbruken, bland annat Kosta Boda. Här får man möjlighet att själv blåsa en skål eller ett dricksglas. Perfekt om man firar en födelsedag eftersom man får sitt självblåsta minne med sig hem. Det går även att anpassa så att barn kan blåsa. Vill man prova på att blåsa glas och befinner sig närmare Stockholm, så finns det även möjlighet att prova på vid Stockholms Glasbruk på Skansen.

Glasblåsning är kanske ett av de äldsta och mest fascinerande yrken när man talar om svenskt hantverk. Det är otroligt intressant att titta på när någon blåser glas och man kan till och med hyra en egen glasblåsare för den dag och förverkliga sina formgivardrömmar eller bara ha en kreativ aktivitet i hyttan med vännerna eller familjen. Man kan välja mellan att forma den glödande massan på Pukebergs eller Skrufs glasbruk eller så kan man omforma gamla flaskor till egna produkter hos Hauges Hantverksglas. Äkta svenskt hantverk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*