Så blev en oumbärlig växt till världens farligaste drog

Cannabisolja

En gång i tiden var hampa eller cannabis den mest värdefulla av växter. Den var versatil och användes till en myriad av olika saker. Hampan vävdes till canvas och var viktig både för skeppens segel, för konstnärens målarduk och till kläder. Starka rep tvinnades av växtfibrerna, papper tillverkades och cannabisolja användes för att göra färger och lack. Därtill användes cannabisolja som drivmedel och det påstås att den var vida överlägsen drivmedel gjorda på trä eller fossil.

Inte helt förvånande var cannabisolja också en populär medicin som användes mot en mängd åkommor med tillsynes goda resultat, inte minst då den inte skapade något fysiskt beroende samt då det inte var möjligt att överdosera cannabisolja.

Cannabis var alltså en uppskattad växt redan för flera tusen år sedan, så hur kommer det sig att allt detta ändrades för närmare hundra år sedan?

Finansministern med oljeintresse

Svaret på den frågan är ett virrvarr av pengar, propaganda och politik. I mitten av denna härva återfinns Andrew Mellon som var USA:s finansminister under första delen av 1900-talet. Han anses ha varit USA:s rikaste man vid tiden och han hade stora intressen i oljeföretaget Gulf Oil Corporation, vilket snart var i färd med att sälja drivmedel. Konkurrensen mot etanol som drivmedel var stor men turligt nog för Mellon så levde han i alkoholförbudets tid och som bekant är etanol detsamma som alkohol. Mellon såg också till att finansiera stora industrier som producerade nylon, plast och en mängd liknande material som framställs ur olja. Hampan fanns dock där som en stark konkurrent.

Den propagerande skogsmogulen

In på scenen steg så William Randolph Hearst. Han var en anhängare av alkoholförbudet och hans företag handlade med timmer och framställde bland annat papper som gjorts av träfibrer, vilket innebar att den populära hampan stod i vägen för hans intressen. Hearst gav även ut tidningar vilka drog till sig uppmärksamhet för deras sensationella historier. Det här var en tid fylld av främlingsfientlighet och Hearst hyste aversioner mot människor med en annan hudfärg än han själv. Minst av allt gillade han mexikanare och detta återspeglades i hans tidningar där propaganda talade om hur dessa fördärvades av den hemska drogen marihuana och hur de kom att begå mordiska styggelser under dess inverkan. Namnet var påhittat då drogen som avsågs var cannabis, men propagandan bestod av lögner.

Olyckligt slut

Det hela slutade med att Andrew Mellon, tack vare en nära släkting, fick igenom ett förslag som förbjöd all framtida produktion av hampa i USA. Förslaget hade utarbetats i hemlighet under flera års tid och det stödde sig på propagandan från William R. Hearst. Förvirringen var stor när förslaget vann laga kraft. Alla visste vad hampa var men få förstod vad som menades med marihuana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*