Gör-det-själv

Gör-det-själv

DIY har nu kommit till Sverige i form av Gör-det-själv. Detta begreppet används ofta om den som är händig och hellre bygger eget istället för att anlita någon eller köpa färdigt. Det finns två typer av män och kvinnor. Antingen är man händig eller så är man det inte. Vissa har problem att hänga upp en tavla på en spik medan vissa enkelt och lätt får till en snygg möbel eller ett snyggt rum i hemmet. Det är inte ofta man stöter på någon som är ett mellanting mellan dessa två typer. Men om man ser på Martin Timell med otrolig beundran och bara inte kan fatta hur han lyckas, så finns det kanske en möjlighet att du inte är en gör-det-självare.

Gör-det-själv är väldigt roligt men även ett mycket bra sätt att spara in pengar på. Hantverkare är dyrt, trots rotavdrag, så om man kan göra så mycket som möjligt själv i och runt hemmet, desto bättre. Men man ska se till att man klarar av jobbet man tar sig an. Om inte slutresultatet blir bra så har man ju slösat både tid och pengar och det slutar kanske ändå med att man får anlita något för att göra jobbet. Det finns dock vissa jobb där man måste har någon med behörighet som utför själva jobbet. En elektriker måste till exempel utföra jobba som kräver att det är en behörig elinstallatör som gör det. Som ägare eller nyttjare av en fastighet är du ansvarig för att elen är korrekt installerad och att de elektriska apparater som du använder är hela och används på rätt sätt. Detta har så klart också med säkerhet att göra, så se till att rätt person gör jobbet.

En annan väldigt positiv aspekt om man är duktig på gör-det-själv är att man kan tillverka saker precis som man vill ha dem. Om man behöver ett skåp eller en bänk med vissa exakta mått som bara inte går att hitta, inte ens på IKEA, så kan man bygga en själv.

Det finns en mängd tidningar och sidor på nätet där du hittar pyssel om det är det du gillar, men om du ska göra större projekt, som att bygga hus, så är det en del saker att tänka på. Om du vill göra så mycket som bara möjligt själv vid husbygget så är det bra att välja en delad entreprenad där du avtalar med alla inblandade leverantörer var för sig. Denna form ger dig möjlighet att vara med och påverka under hela byggprocessen och passar särskilt bra för dig som vill göra en del arbeten själv.

Det man ofta hör är dock sant. Övning ger färdighet. Så är det faktiskt. Det börjar kanske reden i unga år när man som barn klipper och klistrar eller bygger en båt i trä. Man kan alltid lära sig saker och det är så klart roligt att känna att man kan göra saker runt huset själv. Den stolthet man känner när man har lyckats få till något riktigt fint är oslagbar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*