Är det allas rätt att leva i lyx?

låna pengar

Idag lever vi i ett samhälle där det är otroligt lätt att låna pengar. Man kan enkelt gå in och ta ett snabblån utan någon som helst säkerhet. Ansökan för lån är oftast gratis och går mycket snabbt. Men bör man tänka efter en extra gång innan man lånar pengar, eller är det helt enkelt så att det har blivit allas rättighet att leva i lyx?

Låg ränta

En anledning till att det är så lätt och tillgängligt att låna pengar idag är den otroligt låga räntan som finns på marknaden. Människor i allmänhet ser ingen anledning till att spara pengar eftersom man i alla fall inte får någon ränta på dem. Därför låter många helt enkelt bli att spara. Detta leder i sin tur till att man kanske inte alltid har egna medel när det dyker upp någon oväntad utgift. Då får man ännu en gång nytta av den låga räntan, eftersom man inte behöver betala så mycket ränta på de lånade pengarna. Se dock till att du verkligen får ett lån med väldigt låg ränta, så du inte blir överraskad när det är dags att betala tillbaka.

Vad räknas idag som lyx?

För 50 år sedan var det en otrolig lyx att åka på en semestervecka till Kanarieöarna. Idag ser man det som allas självklara rätt. Självklart spelar globaliseringen sin roll och det är idag istället lyxigt att åka till andra öar som till exempel Västindien, som ligger längre bort. Världen krymper och det är inte heller lika dyrt att ut och resa idag. Ändå är det otroligt många som väljer att åka på semester till ett främmande land om de till exempel vinner en större summa pengar. Andra lånar till resan.

Det är många som tar lån för att köpa en lägenhet, hus eller bil. Detta kan ses som nödvändigheter och den allmänna uppfattningen är att det är helt ok att låna pengar i dessa fall. Men kan det bli farligt om vi börjar låna pengar till att köpa lyxigare mat eller kanske till och med gå ut och äta på restauran några kvällar i veckan. Ska vi börja låna pengar för att köpa modekläder? Eller ett sommarhus?

Om vi lånar till allt som vi anser vara lyxartiklar så kommer det till slut inte finnas något som vi stävar efter att uppnå. Om du har din lyxbil och snygga båt, vad finns det då att fortsätta jobba hårt för? Tänk även på att det kommer att kosta dig mer om du lånar än att betala kontant, eftersom du trots allt kommer att få betala ränta på pengarna. 

Perfekt tid för att låna pengar

Efter att klargjort detta så måste man ju ändå påpeka att det faktiskt är den perfekta tiden för att låna pengar just nu eftersom räntan är så låg. Så om du vill unna dig något extra så gör det nu, se bara till att du behåller några av dina drömmar på listan, så att du har något att verkligen se fram emot i framtiden.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*